Millî fırkateynimiz hayırlı olsun

 

Bugün çok mutluyum.

MİLGEM kapsamında Türk Deniz Kuvvetleri envanterine dâhil olan “Ada Sınıfı” 4 millî korvetimizden sonra, “İ (İstif) Sınıfı” fırkateynlerimizin ilki de bugün denize indiriliyor.

Ne kadar iftihar etsek azdır...

***

Geliniz, kısa bir hatırlatmayla başlayalım yazıya...

Ada Sınıfı korvetlerimiz; TCG Heybeliada (F 511), TCG Büyükada (F 512), TCG Burgazada (F 513) ve TCG Kınalıada (F 514) isim ve borda numaralarıyla önceki yıllarda kahraman Cumhuriyet Donanmamızda yerlerini almıştır.

***

Bu korvetlerin tamamlanmasından sonra, 4 adet üretilmek üzere “İ Sınıfı” fırkateynler de programa alınmıştır. Bu proje, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve İstanbul Tersane Komutanlığı işbirliğiyle yürütülmektedir.
Projede millî gururlarımız olan ASELSAN, HAVELSAN ve ROKETSAN elbirliği ve eşgüdüm hâlinde gemi harp, silah ve makina sistem ve donanımlarını en yüksek oranda ve millî kaynaklarla yapmaya başlamıştır.

Bu sınıfın ilk gemisi olan TCG İstanbul’un yapımına ilk sac kesimiyle 17 Ocak 2017, gövde inşaatına da 3 Temmuz 2017 tarihinde başlandı ve bugün, 23 Ocak 2021’de denize indirilecek.

Bundan sonraki safahat şu şekilde olacak: Mayıs 2022’de liman kabul testlerinin, Ocak 2023’de seyir kabul testlerinin yapılmasını müteakip, TCG İstanbul, (F 515) borda numarasıyla Eylül 2023’de Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilecek. *

TCG İstanbul, MİLGEM’in 5. gemisidir. 3000 ton ağırlığa, 113 metre uzunluğa ve 14,4 metre genişliğe sahiptir.

“İ Sınıfı” fırkateynler, %75 millî imkânlarla inşa edilmektedir. Bu önemli bir başarı ve gelecek için büyük bir umut kaynağıdır. 
Bu sınıfa mensup harp gemileri, Ada Sınıfı korvetlerine mukayese ile daha gelişmiş, daha geniş gövdeye sahip, daha dayanıklı ve çok amaçlı kullanımlar için tasarlanmıştır.

Projenin diğer 3 gemisinin isimleri ve borda numaraları ise şunlardır:

TCG İzmir (F 516), TCG İzmit (F 517), TCG İçel (F 518). **

***

MİLGEM projesinin bir sonraki üretimi ise TF 2000 harp gemileri olacaktır. Bu gemilerin, başlangıç olarak, “TF 2000 Hava Savunma Harbi Fırkateyni” ismiyle; 147 metre uzunluk, 6000 ton ağırlıkla ve 4 adet inşa edilmesi planlanmıştır.

Gelişen ve değişen ihtiyaçlara göre ve naçiz kanaatimce çok doğru bir karar verilerek projede değişiklikler yapılmıştır.  Buna göre; gemi uzunluğu 166 metreye, ağırlığı 7000 tona çıkarılmıştır ve üretim de 7 adet olarak güncellenmiştir.

Başlangıç projesinde 32 adet olarak tasarlanan “dikey atım sistemi (VLS)”, yeni tasarımda 64 adede çıkarılmıştır. Böylelikle gemi, fırkateyn sınıfından, destroyer sınıfına yükseltilmiş ve adı da “TF 2000 Hava Savunma Destroyeri (Muhribi)” olarak değiştirilmiştir.

Bu çok kıymetli gemilerin 2027 senesinde Deniz Kuvvetleri envanterine dâhil edilmesi planlanmaktadır.  
İnşallah o sevinci ve gururu da sizlerle birlikte yaşarız...

***

Bir ülke için deniz hâkimiyeti her şeydir.  
Tunç yasadır: Denizlere hâkim olan, dünyaya hâkim olur!    
Bu durum sadece askerî açıdan böyle değildir. “Denizcilik” tanım ve kapsamına giren her konuda geçerlidir. “Bahriye”, bir bütündür.

Diğer denizcilik konularında ne kadar güçlü olursanız olunuz, deniz kuvvetleriniz yani donanmanız zayıfsa diğerlerinin kıymeti yoktur.  
Tüm denizcilik alanları, donanmanın kuvveti kadar çarpan etkisine ve gücüne sahiptir.

Bu itibarla, bir yarımada ülkesi olan ülkemiz için Deniz Kuvvetleri’mizin önemi hayatidir... 
Dünya ve bölge şartları Türk Donanması’nın güçlü değil, çok güçlü olmasını gerektirmektedir. 
Millî gemi inşa projeleri Türkiye için vazgeçilmez stratejik öncelik olarak kabul edilmelidir.

***

Türk Milleti’ne mensup 83 milyon içindeki sade bir birey olarak...

MİLGEM projesini başlatan ve geliştirerek millî harp gemilerine sahip olmamızı sağlayan her görev ve rütbeden tüm Deniz Kuvvetleri mensuplarına şükranlarımı sunuyorum...

Bu konuda kararlılık gösteren siyasî iradeyi kutluyorum...

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı’na (Savunma Sanayi Müsteşarlığı) teşekkür ediyor ve yaptıkları değerli hizmeti takdirle anıyorum...

En özel teşekkürü de, kendisini bu işe adayan; değerli, örnek bir komutan ve lider olarak MİLGEM’in başarılmasında en büyük pay sahibi olan Özden Örnek Amiralimize sunmak isterim. 
Oramiral Özden Örnek, örnek ve müstesna kişiliği, Deniz Kuvvetleri’nde yarattığı eserler ve yazdığı kitaplarla daima aramızda olacak ve sonsuza kadar yaşayacak...***

***

Yerli üretim fırkateynlerimizden birine şehrimizin bir diğer ismi olan “İçel” isminin verilmiş olmasının bana büyük bir gurur ver heyecan verdiğini de belirtmeliyim.

***

Fikrî takibimden bir an bile vazgeçmiyor, Mersin’i yönetenlere ve tüm hemşehrilerime bir defa daha sesleniyorum:  
Türkiye “denizcileşirken” Mersin bunun dışında kalmaz, kalamaz, kalmamalıdır!

Mersin, Türkiye’nin en önemli deniz şehridir. Denizcilikte Türkiye’nin atan kalbidir. Buna uygun olarak hızla denizcileşmelidir.  
Herkesi göreve çağırıyorum...

 

* www.savunmasanayi.org

** www.defenceturk.net

*** Özden Örnek’in, “MİLGEM’in Öyküsü / ‘Başaramazsınız’ Dediler, Başardık” isimli kitabını okumanızı kuvvetle tavsiye ederim.

 

 

 

 

  • Mehmet S. Nane

  • 23 Ocak 2021

Sayfayı Paylaş

Yorumlar

Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın

leaf-right
leaf-right