Milliyetçi oyların paylaşımı
Oldukça uzun zamandır Türkiye’nin gündeminde olan ve toplumu da fevkalade rahatsız eden “yabancı sığınmacılar” tartışması iyice alevlenmiş durumda.
Şu an itibarıyla Türkiye nüfusunun %10’undan fazlasının bu “istenmeyen misafirlerden” müteşekkil olduğu söylenmektedir.
***
Tam 3 senedir Suriyeliler ve yabancı sığınmacılarla ilgili yazdığım yazılarda onlardan istenmeyen misafir olarak söz ediyorum. Bu kullandığım tabirin ne kadar isabetli olduğu, Zafer Partisi tarafından geçtiğimiz günlerde 278.000 küsur kişi ile internet üzerinden yapılan anketle ortaya çıkmıştır.
Ankette sorulan soru basittir: Suriyeliler ve yabancı sığınmacılar kalsın mı gitsin mi?
Çıkan sonuç çarpıcı değil, çok çarpıcıdır. Türk milletinin %95,9’u gitsin derken %4,1’i kalsın demektedir. Toplum, kahir ekseriyeti de aşan bir şekilde, neredeyse tamamen hemfikir olarak bu yabancıların gönderilmesini istemektedir.
***
Toplumlarda millî meseleler ve ülke bekası söz konusu olduğu zaman, milliyetçi hassasiyetlerin ve eğilimlerin arttığı sosyolojik bir gerçektir.
Toplumun sığınmacılar meselesini millî bir mesele ve beka sorunu olarak algıladığı az evvelki anket sonucunda görülmektedir.
Buradan hareketle, toplumdaki milliyetçi eğilimlere paralel olarak milliyetçi ideolojiyi benimseyen ve bu söyleme sahip olan partilerde oy artışı beklenmelidir.
***
Bir genelleme yaptığımız zaman, kuruluş ilkeleri ve izledikleri siyaset itibarıyla 4 siyasi partinin potansiyel olarak milliyetçi oylara talip olduğu söylenebilir.
Bu partiler CHP, MHP, İYİ Parti ve Zafer Partisi’dir.
CHP’nin kuruluş ideolojisinde ve bayrağında Atatürk’ün Altı İlkesi vardır ve bu ilkelerden biri de milliyetçiliktir. Doğal olarak Atatürk milliyetçiliğine en fazla sahip çıkması gereken parti CHP iken, maalesef bu beklentiyi karşılamadığı ortadadır.
Partinin üst kademelerinde görev almış kişilerin yaptığı bazı açıklamalar halkta bu konuda çok haklı tereddütlere yol açmaktadır. Bu nevi davranış ve söylemlere toplumdan yükselen tepkiler, Atatürk’e bağlı olan milliyetçi seçmen oylarının CHP’ye gitmesinin güç olduğu hakkında ipucu vermektedir.
MHP, kuruluş ve varlık sebebi itibarıyla milliyetçi oylara birinci dereceden talip olacak bir partidir. Fakat kendisini AKP iktidarına, onun yanlış politikalarına eklemlemesi ve nihayet bugün ve gelecekte çok ciddi sorunlar yaratan sığınmacı konusunda aktif tavır almaması, kendisiyle çelişmesine sebebiyet vermektedir.
Ülkemizin bulunduğu böyle bir konjonktürde MHP’nin oylarının çok artması beklenirdi. Fakat yukarıda saydığım sebeplerden dolayı MHP’nin yükselen milliyetçi oylardan fazla pay alamayacağını düşünüyorum. Şu an itibari ile düşürülmüş olsa bile baraj sorunu olacağını öngörüyorum.
İyi Parti, malûmunuz olduğu üzere, MHP’den ayrılan Meral Akşener ve arkadaşlarının kurduğu ve milliyetçi ideolojiye bağlı ve milliyetçi öncelikleri olduğunu söyleyen bir partidir.
Her ne kadar sığınmacılar konusunda tavır alıyor gibi görünse de bu tavır bulanıktır ve aktif tavır alınmaması halkın gözüne batmaktadır. İyi Parti’nin mevcut konjonktürde Türkiye’nin bu en yakıcı konusunda yeteri kadar inisiyatif almadığı için her kesimden gelebilecek olan bu oylardan alacağı payın sınırlı kalacağını düşünüyorum.
Zafer Partisi, yeni kurulan bir partiden beklenmeyecek şekilde yabancı sığınmacıların gönderilmesi konusunda çok net bir tavır almıştır. Bu konuda halkın karşısına bir program koymuştur. Ve takip edilen bu siyaset halkta karşılık bulmuştur.
Bu parti, yükselen ve yükselmeye devam edeceğini tahmin ettiğim milliyetçi oylardan en yüksek payı alacaktır. Partinin kısa süre içinde baraj sorunu olmayacağını öngörüyorum.
***
Değerli okur dostlarım, yaptığım bu değerlendirmelerde yanılıyor olabilirim. Normaldir.
Çünkü ben siyasetten anlamadığımı sürekli söylüyorum!
Siyaset yapmayı katiyen bilmediğimi ve beceremediğimi, beni tanıyan herkes zaten biliyor!
Hiç şüphe yoktur: Bundan sonda da tavrımı değiştirmeyeceğim ve siyaset yapmayı bilmemeye devam edeceğim!
Yorumlar
Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın